Rocky Road Cupcakes





Det kanske inte är till 100% rätt namn men det är rätt så nära ;)

Fick en beställning till ett födelsedagskalas, ända önskemålet var choklad, väldigt bra ösnkemål tycker jag.

Jag har mitt egenkomponerade recept på kladdkaka, en stor sats som passar utmärkt i långpanna.

Idag blev det kladdkaka i cupcakeform, toppad med samma frosting som smultroncupcakesen, Marängsmörkräm med vit choklad.
Nu till receptet: jag gjorde dubbelt detta, det blev 20 stycken stora cupcakes, alltså är detta ca 10 stora eller 15-20 normalstora skulle jag tippa på.

Rockey Road Cupcakes

3 ägg
3 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 dl mjölk
150 gram smör
150 gram mörk choklad
100 gram nötter(jag brukar använda sötmandel)
100 gram ljus choklad
100 gram vit choklad
Marshmallows, gärna mini

Börja med att smälta smöret tillsammans med den mörka chokladen, ställ åt sidan och låt svalna en liten stund.
Hacka nötterna, jag kör dom i matberedaren så jag får dom rätt så finhackade.
Grov hacka den ljusa och vita chokladen. Blanda alltihop i en skål.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ha sedan i smörblandningen, mjölken, vaniljsockret och mjölken, blanda väl. Blanda i den hackade chokladen och nötterna. Gör jag kakan i långpanna brukar jag blanda i en hög med marshmallows nu också. Men idag valde jag att toppa med dom istället.

Placera muffinsformarna i en muffinsplåt och fyll upp tills det är ca 0,5 cm från kanten(nästan full stor form) eftersom det är en kladdkaka och inget bakpulver i behöver vi inte oroa oss för att dom ska svämma över i ugnen. Muffinsplåten är väldigt bra för att smeten inte ska flyta ut, det blir gärna väldigt platt och utflötet när man gör en så kompakt kaka har jag märkt.

Jag valde att lägga på 1/3 marshmallow på varje cupcake, när dom var klara la jag på 1/3 till för dom ramlade nerår och gjorde ett litet hål i kakan när dom kom ur ugnen.

in i ugnen på 175 grader i 20-30 minuter, det viktigaste är att dom får steka långsamt på rätt så läg värme :)





Marängsmörkräm(Swiss Meringue Buttercream) med vit choklad

2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-4 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
ca 40 gram vit choklad

Detta är en grundsats med marängsmörkräm, eftersom jag gjorde så stora cupcakes gjorde jag 3-dubbel sats.
Låt smöret stå framme en stund innan du börjar.
Fyll en kastrull med vatten ca halvägs upp, sätt på spisen och låt koka upp.
Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål, sedan ska du vispa socket och äggvita kraftigt över vattenbadet. Marängen ska vara så hårt vispad att du kan hålla skålen upp och ner ovanför huvudet utan att den trillar ur. Gör den det måste du vispa mer! Räkna med att hålla på 5-7 minuter
 Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
När det är klart tar du skålen från vattenbadet och fortsätter vispa på hög hastighet tills marängen har kallnat helt, räkna med 10 minuters vispande(en hushållsassisten är inte fel till detta).
Under tiden du vispar har du i smöret lite i taget.
När krämen är sval och slät tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill man ha en sötare kräm kan man ha i mer florsocker.
jag valde att tillsätta ca 40 gram smält vit choklad strax efter jag hade haft i smöret.

 










Smultron Cupcakes

Vi har ett litet smultronland i trägården, inhägnat och fint för att inte hundarna ska komma åt :)
Så efter en massa småplockande då och då tyckte jag att jag hade fått ihop tillräckligt mycket smultron för att baka något gott.

Cupcakes så klart ;)



Receptet:
 
Smultroncupcakes


150 gram smör
200 g vit choklad
2 ägg
2,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4-5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
en nypa salt
1,5-2,5 dl bär av valfri sort, jag använde smultron

Smält smöret tillsammans med den vita chokladen
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, tillsätt sedan vaniljsocker, mjölk, och salt
Blanda mjöl och bakpulver i en slål och blanda ner i smeten.
Smultronen hällde jag i en kastrull tillsammans med 1,5 msk socker, lät det precis koka upp innan jag tog av det och lät det svalna. jag valde att göra mos av bären, går alldeles utmärkt att köra lite snabbt med stavmixern.
Så blandar man bara i moset i smeten.

Fyll cupcakesformar och sätt in i ugnen på ca 175 grader i 20 minuter.

Under tiden muffinsen gräddas gjorde jag glasyren.

Marängsmörkräm((Swiss Meringue Buttercream) med vit choklad

2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-4 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
ca 40 gram vit choklad

Låt smöret stå framme en stund innan du börjar.
Fyll en kastrull med vatten ca halvägs upp, sätt på spisen och låt koka upp.
Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål, sedan ska du vispa socket och äggvita kraftigt över vattenbadet. Marängen ska vara så hårt vispad att du kan hålla skålen upp och ner ovanför huvudet utan att den trillar ur. Gör den det måste du vispa mer! Räkna med att hålla på 5-7 minuter
 Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader.
När det är klart tar du skålen från vattenbadet och fortsätter vispa på hög hastighet tills marängen har kallnat helt, räkna med 10 minuters vispande(en hushållsassisten är inte fel till detta).
Under tiden du vispar har du i smöret lite i taget.
När krämen är sval och slät tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill man ha en sötare kräm kan man ha i mer florsocker.
jag valde att tillsätta ca 40 gram smält vit choklad strax efter jag hade haft i smöret.

Ställ dom färdiga muffinsen och glasyren i kyl en stund innan du spritsar på glasyren och toppa sedan med färska smultron :)

Resultatet blev saftiga cupcakes med en fräsch smak av smultron, frostingen var väldigt luftig och god, den smakar inte lika mkt smör och är heller inte lika kompakt som vanlig smörkräm














RSS 2.0